Julen nærmer sig – og branchen står foran en travl, men udfordrende sæson

J-Dag er overstået, julen og julefrokosttiden nærmer sig, og på trods af det usandsynligt flotte og varme vejr, går vi nu ind i en periode, hvor vi i restaurationsbranchen forhåbentlig får travlt. Mens I alle har fokus på driften i jeres forretninger, sker der også en række ting, som påvirker vores branche generelt.

 

Over for hotelsektoren arbejder Horesta målrettet på at få en markant stramning af reglerne for korttidsudlejning via Airbnb og lignende platforme. Regeringen er kommet med et udspil til ny lovgivning på området – et markant opgør med de nuværende regler, hvor der i dag er en maksimalgrænse på 70 dages årlig udlejning, men ingen indberetningspligt. Regeringen lægger nu op til både indberetning og automatisk fjernelse af boliger fra udlejningsportalerne, når grænsen på 70 dages udlejning overskrides.

 

I nattelivssektoren har Aalborg Restauratørforening samarbejdet med Nordjyllands Politi om kampagnen ”Over 18, ud om natten” – i praksis: I skal ikke ud i nattelivet, hvis I er under 18 år. Kampagnen henvender sig naturligvis til de unge selv, men også som et vigtigt signal til deres forældre.

Vi i restaurationsbranchen vil gerne have de unge til at forstå, at hvis de snyder sig ind på diskotekerne med falsk eller lånt ID, så overtræder de straffeloven. Det giver en plet på straffeattesten – og det kan få store konsekvenser for deres fremtid.

Værd at bemærke:  En ny europæisk undersøgelse viser, at elever i danske 9. klasser fortsat ligger i top, når det gælder alkoholforbrug. De drikker mere og starter tidligere end 15-16-årige i andre europæiske lande.

 

Selvom højtiden for spiserestaurationssektoren er på sit højeste her i juletiden, er alt ikke fryd og gammen. Det er ingen hemmelighed, at flere restauranter – udover gammel gæld fra coronaårene – også kæmper med højere råvarepriser, udfordringer med rekruttering og generelt færre penge blandt gæsterne.

 

 

 

 

Perspektiv og anbefalinger– hvad kan restauratører gøre?

Selvom nogle økonomiske faktorer ligger uden for den enkelte virksomhed, kan restauratører arbejde aktivt med at øge robustheden:

  • Arbejd med streng likviditetsstyring og hyppige opfølgninger på likviditetsprognoser.

  • Juster drift og koncept fleksibelt – kortere åbningstider, menuer tilpasset efterspørgsel og dynamisk prissætning kan hjælpe i udsatte perioder.

  • Samarbejd om indkøb og leverandørkæder – fx fælles indkøbsordninger eller partnerskaber med lokale producenter – for at opnå stordriftsfordele.

  • Fokusér på medarbejderkompetencer, effektiv drift og kvalitetsstyring for at forbedre marginer og øge modstandskraften mod prispres.

  • Vurder alternative indtægtskilder – fx catering, takeaway eller events – som supplement til kerneforretningen


Henrik F. Jensen
Formand
Aalborg Restauratørforening af 1864

18. november 2025 - 12:00